štimanje pizzicato.hr

Česte su situacije kada se djetetova violina raštima, a nemate pri ruci nikoga tko bi Vam mogao vješto naštimati violinu. Najveći problemi nastaju kada se cijela žica odmota s vijkom (čivijom), što se događa ili uslijed većih temperaturnih razlika ili pri lakšim udarcima.

Kako ne biste zbog ovih čestih i jednostavnih problema morali odlaziti majstoru ili profesoru (a u vrijeme teške situacije s korona karantenom niti ne možete), evo jednostavnih uputa kako to možete napraviti sami. Vaše dijete će moći vježbati kao da je profesorica naštimala violinu! 😉

Čitajte i:

Prirodni balzam za “violinski ugriz”

10 koraka do zdravijeg sviranja

Extra veliki notni papir za printanje

Koraci

Kako bi Vam bilo lakše pratiti upute, upoznajte se s pojmovima koji će nam trebati – žice, ključevi (čivije), pražić, konjić, fajnštimeri (vijci), žičnjak. Skicu dijelova violine pogledajte ovdje.

1.Ako se žica otpustila iz ključa, najprije provjerite leži li žica u svom utoru na konjiću i pražiću, a potom polako i osjećajno počnite okretati ključ od sebe, pažljivo ga pogurujući unutra prema glavi violine kako bi ostao na mjestu.

2. Uključite štimer na metronomu ili skinite neku aplikaciju za štimanje na mobitel (Chromatic tuner). Na štimeru nam slovo mora pokazivati ime žice koju štimamo, a položaj strelice nam govori je li nam intonacija preniska ili previsoka. Ako je kazaljka lijevo od središta, intonacija je preniska i moramo fajnštimer okretati u smjeru kazaljke na satu. I obrnuto.

3. Postavite štimer na stalak. Dijete neka vuče gudalo po žici koju želite naštimati, a Vi okrećite fajnštimer, gledajući kazaljku štimera, sve dok ne dođete do točne intonacije.

Pogledajte sve ove upute i demonstrirane u videu.

Video

kako naštimati violinu pizzicato.hr

Pratite i ostala videa na YouTube kanalu Pizzicato! Svakako se pretplatite (ne zaboravite kliknuti znak zvona!) i ne propustite nova videa!

Kako naštimati violinu Vašem djetetu?

2 thoughts on “Kako naštimati violinu Vašem djetetu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *