nastavnicki planer pizzicato.hr

Od kada sam počela raditi u glazbenoj školi, imala sam za zapisati neke važne podatke o učenicima koji nisu pripadali niti jednoj rubrici Dnevnika rada kojeg sam, kao i svi, svakodnevno koristila na nastavi. Odnosilo se to, ponajprije, na planiranje aktivnosti tijekom godine, raspodjelu programa na produkcije i koncerte tijekom godine, ali i za skiciranje gradiva i muzičko-tehničkih elemenata koje sam s pojedinim učenikom planirala tijekom godine obraditi. Sve sam to nosila u nekom notesu, na stotinu papira. Dobro sam se snalazila, prilično se dobro snalazim u kaosu. Ali volim i red. Dobru organizaciju.

Prešla sam na samoljepljive papiriće koje sam umetala u Dnevnike rada svakog pojedinog učenika. To je bilo puno urednije.

Ali sam i dalje imala papir s rasporedom i… pa i dalje još stotine papira umetnutih u planer.

E-dnevnik

Onda je došao e-dnevnik. Nisam više mogla lijepiti papiriće. Ali, s e-dnevnikom sam sve više postala vezana uz računalo (i mobitel), tijekom i van nastave. Papirići su postali Word dokumentići. Sve više sam počela koristiti oblak, dokumentići su bili stalno uz mene. Ali ih je bilo previše.

Tada sam shvatila.

Potreban mi je planer, i to planer kakav još ne postoji. Planer za nastavnika instrumentalne nastave u glazbenoj školi. Točno tako.

nastavnicki planer pizzicato.hr
nastavnicki planer pizzicato.hr

Nastavnički planer za glazbenu školu

Planer u kojem ću na jednom mjestu, uvijek pri ruci, imati popis svih svojih učenika s njihovom satnicom. Ne trebam njihove adrese i telefone, to imam u e-dnevniku i mobitelu, bitno mi je imati satnicu pri ruci kako bih u trenu znala mogu li primiti novog učenika koji mi se najavio, ili kolika će mi točno biti satnica kad mi ode maturant i napokon se ispiše (spasi) onaj nogometaš iz trećeg razreda.

Planer u kojem ću imati svoj raspored, onaj živi organizam koji se neprestano mijenja, A i B tjedan. Pri ruci. Uvijek.

Planer u kojem ću imati pri ruci svoj godišnji plan usavršavanja. Crno na bijelo, na jednom mjestu. Novi pravilnik o napredovanju je zahtjevniji od staroga, potreban mi je bolji pregled kako bih znala trebam li što korigirati i da to mogu onda učiniti na vrijeme. A i kad se okrenem unazad, da mogu vidjeti što sam (ili nisam) uspjela poslušati i pročitati.

Planer u kojem ću za svakog pojedinog učenika napraviti detaljan plan rada, napisati točno što želim s njim postići ove godine. Uvijek sam to radila (po papirićima i u glavi), ali puno je bolje kad imam pregledno skicirano sve – od tih metodičkih ciljeva koje ću onda raditi kroz točne tehničke vježbice koje mu trebaju kako bi popravio neki nedostatak ili naučio neki novi tehnički element, ljestvice koje bi trebao napraviti tijekom godine, etide koje bi trebao po Nastavnom planu naučiti, ali i koje bi, osim tih, bile baš korisne za njega i, naravno, programa koji bi mu ove godine baš legao i pomogao mu da se razvije kao kompletan svirač.

Nastavnički planer pizzicato.hr
Nastavnički planer pizzicato.hr

Onda sve to lijepo uklopim u kalendar i razvučem po datumima, sukladno našem školskom kalendaru koncerata, produkcija, ispita, ali i kalendaru natjecanja za neke učenike i, naravno, prilagođeno njihovim privatnim mogućnostima. To je ono što i meni i učeniku daje ritam rada. Kad zna da taj stavak Bacha treba svirati u drugu subotu na produkciji, sasvim će drukčije pristupiti radu. Ovo mi je uvijek bilo neizmjerno važno kad su u pitanju veliki programi – za natjecanje ili maturu. Cijeli program treba ne samo naučiti, nego i svaku pojedinu kompoziciju dovoljno puta prosvirati na produkcijama, a onda i program u dijelovima i cjelini. Bez dobrog planiranja toga nema.

Digitalni planer

Naravno da su sve to planovi. Koji se najčešće u hodu mijenjaju. I zbog toga mi treba digitalni planer, u kojem ću moći jednostavno promijeniti datum produkcije. Bez šaranja. I spremiti ga sa svog školskog kompjutora na oblak kako bih uvijek, u svakom trenutku i na svakom mjestu mogla ući u njega i zapisati neku dobru ideju koja mi je taj tren pala na pamet ili provjeriti neki datum. I u dva klika doći na bilo koju stranicu, bez skrolanja!

Pročitajte i:

Krenuli smo u glazbenu školu! Što sad…?!

Posteri za učionicu

Kako se uvijek tijekom rada naiđe na puno ideja koje treba zabilježiti, i to mi treba u mom idealnom planeru – bilješke.

I onda sam odlučila sjesti i sve to napraviti. Evo ga, Nastavnički planer za glazbene škole!

Nadam se da će i Vama, drage kolegice i kolege, biti od pomoći kao što je meni!

Ines

Započni planiranje

Nastavnički planer 2023./24.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *