Sretan rođendan, Franci! (Franjo Krežma, 2.9.1862.-15.6.1881.)

Hrvatski violinski vunderkind Franjo Krežma, rođen na današnji dan 1862. u Osijeku, u svom prekratkom životu postigao je zadivljujuće uspjehe.

Komponirao je brojne virtuozne kompozicije za violinu koje je izvodio uz pratnju svoje sestre na turnejama diljem Europe. Neke od njih se izvode i danas, a najpoznatije su Scherzino, Noć na Savi, Moje sanje, Bolero.

S 9 godina je upisao bečki konzervatorij kojeg je s velikom lakoćom završio uz pohvale, a sa 17 godina je postao, uz Eugenea Ysayea koncertmajstor orkestra kojeg danas znamo kao Berlinsku filharmoniju.

Prerana smrt

Franjo Krežma umro je u 19. godini od komplikacija uzrokovanih upalom uha koju je dobio od propuha na probama orkestra. Benigna infekcija nije bila pravovremeno i pravovaljano liječena, te je prerasla u kobnu. Svijet je bio sablažnjen ovom viješću, baš kao što i danas ostanemo osupnuti kada saznamo na koji način i u kojoj dobi je ovaj poseban čovjek svršio svoj život. Shrvana obitelj prenijela je njegove posmrtne ostatke u Zagreb te ke sahranjen na zagrebačkom groblju Mirogoj.

U spomen na Franju Krežmu

Mnoge ulice i škole u Hrvatskoj nose ime Franje Krežme, a u središtu Osijeka je i nezaobilazni poznati spomenik umjetnika Vanje Radauša.

Književnik Stjepan Tomaš napisao je romansiranu Krežminu biografiju Guslač od marcipana u izdanju Školske knjige, preporučam da ju pročitate, vrlo je zanimljiva.

U Krežminu čast, u Osijeku se bienalno održava Memorijal Franjo Krežma na kojem nastupaju najbolji hrvatski mladi gudačkih umjetnici i gosti iz inozemstva.

Od prošle godine, u Vinkovcima se održava međunarodno violinističko natjecanje Franjo Krežma.

Njegova violina, tročetvrtinka, čuva se u osječkom Muzeju Slavonije. Nadam se da će jednom biti restaurirana i dana mladim umjetnicima na korištenje kako bi Franci i na taj način širio inspiraciju i davao poticaj generacijama koje dolaze. 🎻

Čitajte i:

Jacques Thibaud

[INTERVIEW] Eva Huhn

Slijed violinskih koncerata prema Dorothy DeLay

Predavanje o Franji Krežmi

2009. sam održala predavanje o životu i djelu Franje Krežme na kongresu Europske udruge gudačkih pedagoga ESTA u Beču, želeći približiti ovu značajnu ličnost kolegama iz drugih europskih zemalja.

tomić franjo krežma vienna pizzicato.hr

Krežmine kompozicije na koncertu u sklopu predavanja sjajno su izveli moj tadašnji učenik Josip Kvetek i pijanistica Branka Pollak, te naišli na posvemašnje oduševljenje publike, i kompozicijama i izvedbom.

kvetek pollak franjo krežma vienna pizzicato.hr
franjo krežma pizzicato.hr
Sretan rođendan, Franci! (Franjo Krežma, 2.9.1862.-15.6.1881.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *