priručnik violine za drugi razred glazbene osnovne škole

Školska knjiga, 2021.

Priručnik je smišljen tako da na metodički primjeren i djeci prihvatljiv način postupno razradi sve sastavnice predviđene „Nastavnim planom i programom” za učenje u drugom razredu glazbene škole.

Te se sastavnice ponajprije temelje na usvajanju novih postava prstiju lijeve ruke – sniženom prvom, povišenom trećem i produženom četvrtom prstu, kromatici prvim, drugim i trećim prstom i dvohvatima, a u desnoj ruci martelé i marcato potezima gudala te ekonomici gudala u različitim ritmičkim figurama.


Djeci se one najlakše i najsustavnije približavaju raznim tonalitetima koji upravo i jesu glavna poglavlja ovog udžbenika. Svaki tonalitet obrađen je s pomoću ljestvice (uz eventualnu predvježbu ako je riječ o novoj, zahtjevnijoj postavi lijeve ruke), primjera za vježbanje, trozvuka i dvohvata.

Nove tehničke sastavnice predstavljene su tehničkim vježbama i etidama, ali i tradicijskim, narodnim i dječjim pjesmama te ulomcima iz glazbene literature (malim skladbama) s pomoću kojih djeca imaju priliku na blizak način usvajati i nove glazbene elemente i pojmove.

Mnogi od njih i u ovom su priručniku u obliku dueta kako bi učenici, osim užitka u zajedničkome muziciranju, mogli učiti i promatranjem.

Dostupno u knjižarama i web shopu Školske knjige

Pogledajte i:

Violina 1

Violin Positions

Practice Diary

Nastavnički planer